CONTACTEER ONS
+32(0)3 244 1870

The Marketing Spot Brusselstraat 51
2018 Antwerpen
info@themarketingspot.be

 
  KMO leadership succes scan  

Het nieuwe KMO-Rapport


Het nieuwe KMO-report van UNIZO, UCM en bedrijfsinformatiespecialist Graydon is gepubliceerd. Het bevat dit keer data tot 31/12/2016. De definitie van KMO daarbij gaat uit van een personeelsaantal tot 49 medewerkers.


Het gaat goed met het KMO-landschap : méér KMO’s dan ooit

Graydon telde afgerond 1.100.000 KMO’s in België, waarvan 614.928 in Vlaanderen. Een cijfer dat voortdurend stijgt. Zo zijn er 17 % meer Vlaamse KMO's sinds 2007. Dat verklaart ook dat 1 op 4 KMO-vennootschappen is jonger dan 5 jaar, 20% is tussen 5 en 10 jaar actief.
Meer dan de helft is ouder dan 10 jaar.

Fijn, maar klein.

We zijn een land van zelfstandige ondernemers, in gedreven maar wel kleine KMO’s. Nog steeds werken 90% van de Vlaamse KMO’s zonder personeel. Eenmans (- vrouws) ondernemingen al dan niet onder vennootschap. 

Slechts 7,7 % van de KMO’s hebben 1 tot 9 mensen aan het werk, een cijfer dat in de periode van 2007 tot 2016 is gedaald met meer dan 5%.

Slechts een goede 2% van de Vlaamse KMO’s hebben meer dan 10 werknemers in dienst. Er zijn ook slechts 12.615 Vlaamse KMO’s die 5 tot 9 personeelsleden hebben. (ongeveer 2% is dat).

De financiële situatie

Met 10 % van de KMO’s gaat het niet zo goed, maar globaal genomen zijn 90% van de KMO’s voldoende financieel gezond, zo blijkt uit de Graydon data. Maar toch. Het netto rendement van het eigen vermogen ging er sinds de crisis dan weliswaar op vooruit, maar haalt nog altijd niet het niveau van het pre-crisisjaar 2007..

Dat ontlokt Unizo - mede-initiatiefnemer van de studie - de opmerking : “Onze KMO's, klein en groot, moeten via opleidingen en coaching versterkt worden in hun financiële en managementskills, zodat ze hun rendabiliteit verder kunnen opkrikken. Weerbare en competente ondernemers die met kennis van zaken investeren in de toekomst van hun bedrijf, van onze welvaart en onze economie, daar is het ons om te doen."

Het KMO-rapport kan als pdf worden gedownload worden op deze link:
https://www.unizo.be/sites/default/files/kmo_rapport_2018_belaatste.pdf

Dit artikel delen

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

KMO-NEWS-I-CAN-USE

Ja, ik wil KMO-News-I-can-use ontvangen. Slechts 1 keer per maand (maar niet in juli) sturen we je onze beste en bruikbaarste content per e-mail.

Voornaam:
Achternaam:
E-mail adres:
 

klanten zeggen

 

"Werken met The Marketing Spot was een positieve en inspirerende ervaring. Met onvoorstelbare energie en grote kennis van zaken werd de opdracht uitgevoerd, die wij zelf haast onmogelijk achtten, gezien gestelde deadlines. Zowel met betrekking tot het plan als in de uitvoering hadden ze ideeën waar wij zelf nooit opgekomen zouden zijn. Uiterst professioneel, betrouwbaar, en snel. In de toekomst zou ik ze zo weer engageren."

Ben Liang, Wellmount Wommelgem

Een gloednieuw e-book

 

 

Marketing is dagelijkse kost

KMO Marketing Kompas

 

gratis ebook kmo marketing kompas

 

U bespaart 40%


De Vlaamse Overheid steunt KMO's die professioneel advies van erkende dienstverleners inwinnen. 

bespaar de helft

Kwaliteitsgarantie

 

ISO

ISO gecertificeerde dienstverlening

Recente Blog Posts

16 05 2018GDPR : General Data Protection Regulation

    Het is ‘afdwingbaar’ vanaf 25 mei 2018 – ook voor u. In het Nederlands kennen we he...

Meer weten...
30 03 2018Een KMO zonder de 9 verspillingen

    Simpel. U heeft slechts 2 soorten Acties & Activiteiten In een KMO kan men alle...

Meer weten...